TIPPEK SPÓROLÁSHOZ

 

Hogyan spóroljunk az árammal?

Minnél kevesebbet használjunk…….

Kicsit komolyabban:

 

A bevezetõben nagy igazság rejlik!

 Azzal tudunk a legegyszerûbben spórolni, ha odafigyelünk, hogy feleslegesen ne legyenek bekapcsolva ( még stand by azaz készenléti módban sem ) pl a nyomtató, a scanner és különbözõ hardvereink, háztartási gépeink.
Az utóbbiak megvásárlásánál alaposan nézzük meg az energia felhasználását a gépnek.
 Célszerû A, vagy A+ energia osztályút választani, hûtõ gépeknél a mélyhûtõnek célszerû kétkompresszoros rendszert kiszemelni, a használatuk során ez a kis plusz befektetés megtérül!

Nagyon sok felesleges energia elmegy a világításra.
 A lakásunk tervezésénél figyeljünk oda a természetes fény használtára, és ehhez precízen tervezzük (tessük) meg világítást!

 A modern világítási rendszerek az energia takarékos kompakt fénycsövek és ledes világító testek használatával sokkal takarékosabbak.
 Igaz az egyszeri beruházás jóval nagyobb, de pl. a ledes világító berendezések élettartama a hagyományos égõkéhez képest korlátlan, energiafogyasztásuk, pedig a negyede ugyanazon fényteljesítménynél.
 A legnagyobb hatékonyságot ( megtakarítást ) úgy érhetjük el, ha energiaforrásként, (pl.) napelemet használunk, persze itt felmerül az energiatárolás, de mivel a ledet és a fénycsövet lehet 12V-al megtáplálni ezáltal a legegyszerûbb az akkumulátor beiktatása.
Az irányított világításnál a halogén fényforrások is jók, de ezeket is lehet már ledekkel, compakt fénycsövekkel kiváltani.
A fénycsövek, és a kompakt fénycsövek az arany-közép utat képviselik a ledes és a hagyományos izzók között. Energiafogyasztásuk is kisebb mint a hagyományosoké, nem túl drágák sõt bekerülési költségük a hagyományos lámpatestekével azonos. Hátrányuk nem szeretik a le-felkapcsolásokat, ez miatt az élettartamuk rövidebb, fényük vibrál, ezért célszerû csoportban, több fázisról mûködtetni.

A porszívóknál is jelentõs a fejlõdés, célszerû a vizes rendszerûeket választani, mivel ezek szívási teljesítményét nem fojtja el a porzsák, így az élettartamuk is hosszabb lessz.

A vízmelegítõk, (bojlerek, mosógépek) karbantartásával, vízkõ mentesítésével is sokat spórolhatunk, mivel a vízkõréteg csökkenti a fûtõszál teljesítményét, és élettartamát.

Említsük még meg a hálózatunk csomópontjainak kialakítását, ami az ellenállás csökkentésén ( forrasztás, rögzített kötés sorkapocsban) keresztül spórol, és a melegedés miatti veszélyeket is csökkenti. (tûzveszély stb.)

Ne pazaroljuk az energiát, mert a pénztárcánk, és a környezetünk is megsínyli!

Ha spórolni szeretne az energiával villanyszerelõ szakembereink szaktudására, és tapasztalatára számíthat, Hívjon minket bizalommal!

 

led izzóizzók